Editorial

En portada, 55 (desembre de 2012)

La lectura és un instrument essencial en el procés de coneixement i de maduració dels éssers humans. La pràctica de la lectura desenvolupa la nostra concentració, atenció, reflexió, anàlisi crítica; estimula la nostra imaginació, fantasia i creativitat; i ens fa créixer com a persones. La lectura serveix per aprendre, per adquirir nous coneixements, per saber, però també serveix per passar una bona estona, per distreure’ns, per divertir-nos. La lectura ens permet obtenir més informació sobre un tema concret, entendre el món que ens envolta, integrar-nos millor en la societat en què vivim i en la cultura que ens acull, obrir la nostra ment i ampliar els nostres horitzons, compartir i sentir-nos menys sols.

548646841_e4e449165a_z

Foto: Reading de paulbence a http://www.flickr.com

Conscients de la importància que té la lectura com a eina transformadora tant de la nostra societat com del nostre municipi i de la seva utilitat com a mitjà de convivència i creixement personal, la Biblioteca, en tant que centre de promoció de la lectura, desenvolupa projectes i activitats encaminades a fomentar el gust per la lectura entre els públics de totes les edats. El programa de foment a la lectura 2013 de la Biblioteca Joan Triadú pretén aconseguir aquests objectius:

 • Fomentar l’hàbit de la lectura i el diàleg.
 • Promoure l’ús de la Biblioteca.
 • Donar a conèixer la Biblioteca.
 • Crear un lloc de trobada per a persones amb ganes de llegir.
 • Oferir noves possibilitats per al temps de lleure.
 • Estimular l’esperit crític.

El programa de foment de la lectura 2013 de la Biblioteca Joan Triadú comprèn les següents activitats: projecte Nascuts per llegir, hora del conte, premis Atrapallibres i Protagonista Jove, clubs de lectura, presentacions de llibres d’autors locals i comarcals, i exposicions.

 • El projecte Nascuts per llegir és un projecte de promoció de la lectura adreçat a infants de 0 a 3 anys. Dins d’aquest projecte, la Biblioteca Joan Triadú organitza activitats específicament adreçades a les diferents franges d’edat incloses dins el projecte: de 0 a 1 any, d’1 a 2 anys, i de 2 a 3 anys. Creiem en un projecte que introdueix els infants en la lectura ja des dels primers mesos de vida, que estimula el plaer d’escoltar, d’imaginar, que desenvolupa les ànsies d’aprendre. Durant el 2013 continuarem desenvolupant el programa Nascuts per llegir i incrementarem el nombre d’activitats, unes activitats que es continuaran realitzant el dissabte a les 11:00 del matí.
 • L’hora del conte és l’activitat que s’adreça a un públic infantil a partir de 3 anys. La narració de contes ha anat prenent, amb el pas del temps, un format gairebé d’espectacle (allunyat del format típic de narració de contes) que es vehicula a gatettempscontestravés de diferents suports: titelles, música, objectes de tot tipus, ombres xineses, etc. Els contes són una font d’aprenentatge, que ajuden l’infant a créixer com a persona, que faciliten que els nens i nenes desenvolupin la seva imaginació i fantasia. Els contes parlen a l’infant dels desitjos, dels sentiments, dels ji[1]valors, de les actituds, del mal i del bé…L’any 2013, l’hora del conte es continuarà realitzant els dissabtes al matí, a les 11:30 h., però tindrà una periodicitat mensual en comptes de quinzenal.El context econòmic actual ens obliga a prioritzar actuacions i projectes i, per tant, ens veiem obligats a reduir la periodicitat de l’hora del conte, que passarà de ser quinzenal a mensual. D’aquesta manera, continuarem garantint la qualitat dels espectacles que oferim i podrem continuar desenvolupant la resta d’activitats de foment de la lectura. Coneixedors que manquen  activitats específiques per al públic de 0 a 3 anys i que, en canvi, hi ha equipaments de la ciutat i de la comarca que ofereixen activitats específiques per a un públic infantil a partir de 3 anys, potenciarem el projecte Nascuts per llegir , sense que això signifiqui deixar de fer les activitats de foment de la lectura per als diferents tipus de públic.
 • Els premis Atrapallibres i Protagonista Jove són una activitat que serveix per fomentar la lectura d’imaginació entre el públic infantil i juvenil, comprès entre els 9 i els 16 anys. Aquests premis els convoca el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Amics del Llibre infantil i juvenil i hi poden participar tant escoles com biblioteques. Una comissió d’experts en literatura infantil i juvenil selecciona els llibres que hauran de llegir els participants. Dins del Premi Atrapallibres s’estableixen 3 categories: la categoria dels nens i nenes que tenen 9 anys, la dels que tenen 10 anys, i la dels que tenen entre 11 i 12 anys. Pel que fa al Premi Protagonista Jove, hi ha dues categories: la de 13 a 14 anys d’edat, i la de 15 a 16 anys. La dinàmica de funcionament de l’activitat és la següent: al novembre comença la inscripció a l’activitat i els participants poden venir a la Biblioteca a buscar els llibres (3 o 4, segons les categories) que hauran de llegir. A l’abril/maig, es fixa un dia de trobada a la Biblioteca en la qual els participants hauran de comentar i votar cadascun dels llibres que han llegit, constituint-se com a jurat. Com que aquesta activitat es fa en l’àmbit de Catalunya, Balears i País Valencià, a l’abril/maig, es dóna a conèixer quins llibres han estat els més votats i, en conseqüència, han merescut els premis Atrapallibres i Protagonista Jove. La Biblioteca proporciona els llibres que han de llegir els participants en l’activitat. Actualment, la Biblioteca participa en la categoria d’11 a 12 anys del premi Atrapallibres i en la categoria de 15-16 anys del premi Protagonista Jove.
 • Club de lectura juvenil. Està format per joves de 13 a 15 anys que es reuneixen a la Biblioteca, un cop al mes, per comentar un llibre que prèviament tots han llegit.  El club de lectura és conduït per una persona de la Biblioteca, que fomenta la tertúlia al voltant del llibre llegit i l’intercanvi d’opinions sobre la lectura feta. La Biblioteca proporciona el llibre que s’ha de llegir cada mes.
 • Club de lectura d’adults. Està format per un grup de persones interessades en compartir una estona de lectura, comentar el llibre llegit i intercanviar opinions sobre el mateix. Les sessions,  que són mensuals, comprenen els mesos d’octubre a juny.
Foto: Books per Rodrigo Galindez a www.flickr.com

Foto: Books per Rodrigo Galindez a http://www.flickr.com

 • Club de lectura en veu alta. Aquest club de lectura està format per persones que provenen de diferents serveis que ofereix Sant Tomàs a les persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies: l’Escola d’Educació Especial l’Estel, l’Eina (Servei de formació i d’inserció laboral) i el Centre Especial de Treball Tac Osona. Durant aquest curs 2012-2013, funcionen 3 grups del club de lectura en veu alta, amb una periodicitat, cadascun d’ells, setmanal.
 •  Presentacions d’autors locals i comarcals per posar en valor la col·lecció local de la Biblioteca i donar a conèixer els autors de la ciutat de Vic i de la comarca d’Osona.
 • Les mostres documentals o exposicions de documents de la Biblioteca són també una activitat de foment de la lectura que la Biblioteca realitza mensualment, seguint el cicle de les estacions de l’any, segons les efemèrides de l’any, o en funció de temes que puguin ser d’interès i d’actualitat per al  públic en general.

Us convidem a participar en les diferents activitats que la Biblioteca realitza per tal de fomentar l’hàbit i el gust per la lectura.

 

Esther Farrés Sucarrat

Directora de la Biblioteca Joan Triadú de Vic

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s