Pilarín Bayés: la il·lustració com a forma de vida

L’any 2011 va ser un any de celebracions per a la il·lustradora vigatana Pilarín Bayés. Durant el mes d’abril va celebrar el seu 70è aniversari plena d’energia i moltes il·lusions. Una fita important, tenint en compte que fa gairebé 50 anys que es dedica a la professió d’il·lustradora i ninotaire i confessa que continúa treballant unes catorze hores diàries amb la mateixa alegria i dedicació del primer dia. És aquest tarannà que l’ha convertit en un personatge tan entranyable i estimat per petits i grans. Per aquest motiu es van preparar un seguit d’actes commemoratius. Entre ells, l’entrega de la medalla d’or de la Ciutat de Vic a Pilarín Bayés, la màxima condecoració que atorga l’Ajuntament de Vic en reconeixement a la seva destacada trajectòria en el món de la il·lustració infantil, pel seu vigatanisme, per la seva estima, arrelament i lleialtat a la ciutat de Vic i a Catalunya i pel seu compromís social. L’entrega d’aquesta medalla es va fer en un emotiu acte al teatre Atlàntida de Vic, on també es va fer la presentació de la sèrie de televisió L’illa del far, produïda per TVC, amb guions creats per la seva filla Marga Sala i Bayés i il·lustrada per ella mateixa i que es va emetre al canal Super3. A més a més, es va poder visitar fins el dia 8 de gener al Museu de l’Art de la Pell a Vic una exposició antològica que sota el títol de Benvinguts al circ de la Pilarín, que va fer un recorregut per la seva immensa obra, amb més de 700 llibres il·lustrats, a més a més de cartells, revistes, calendaris, programes de festa major, punts de llibre, i tot allò imaginable que es pugui dibuixar. La mostra constava de més de 100 originals ordenats per dècades que permetien veure la seva evolució tan estilísticament com de tècnica.

Totes aquestes activitats van ser, tan sols, una petita introducció de l’Any Pilarín Bayés que se celebra l’any 2012. S’han preparat una sèrie d’activitats que englobaran aquesta commemoració, com una exposició al Palau Robert de Barcelona que acull una mostra amb el títol Pilarín 50 anys 11 generacions, a més a més de conferències, reedicions de llibres i un munt d’activitats més. Per més informació podeu consultar www.pilarin.info

A la Biblioteca Joan Triadú disposem d’un gran nombre de llibres il·lustrats per la Pilarín. Aquí en teniu una petita selecció:

Sobre la seva vida:

Bayés, Pilarín. Punyeta! : consells d’una àvia als seus néts. Badalona : Ara llibres, 2009. CL N 833 Bay

Ferrer, M. Àngels. Pilarín : la força de la il·lusió. Barcelona : Mediterrània [etc.], DL 1997. 92(Bay) Fer

Pilarín Bayés i de Luna : Medalla d’or de la Ciutat de Vic. Vic : Ajuntament de Vic, 2011. 082 Pil

Rosés i Pou, Carme. Pilarín Bayés, en el 30è aniversari de la il·lustració del seu primer llibre dins Revista Vic. Vic: [s.n.], 1934-. Any 1994, p. 44-45.

I* (Contes fins a 6 anys):

-. Palacín, Adelina. Som en Pau i la Laia. Vic : Eumo, 2004. I* Pal (Contes de persones)

En aquests contes els nens i les nenes hi trobaran explicades situacions quotidianes que podran identificar amb el seu propi món: les relacions amb la família i amb els amics, els hàbits a casa i a l’escola, etc. També descobriran quines són les aficions d’en Pau i la Laia, per què en Pau es diu així, la manera tan curiosa com va arribar en Terri a casa, què pot passar enmig de l’enrenou d’un trasllat de casa…Els textos, entenedors i enginyosos, i les il·lustracions, molt riques en detalls, afavoreixen la comprensió i ajuden a fomentar l’hàbit lector. Aquest és el primer d’una col·lecció ben àmplia de Contes d’en Pau i la Laia. A la biblioteca Joan Triadú trobareu 27 títols diferents.

Col·lecció El planeta dels caps florits:

Aventures d’una família que viu al planeta dels caps florits, on tothom enlloc de cabells té flors i plantes al cap. Els habitants necessiten viure en ecosistemes sense contaminació, per això els nens han d’aprendre a conservar l’entorn. A la biblioteca trobareu:

-. Sala, Marga; Noy, Berta. Els Lliris vermells de l’àvia Tilín. Barcelona: Empúries, 2008.   I* Sal (Narracions fantàstiques i d’humor)

-. Sala, Marga; Noy Berta. L’aigua enverinada i el dolent de la cova. Barcelona : Empúries, 2009. I* Sal (Narracions fantàstiques i d’humor)

La Pilarín també ha il·lustrat els grans contes clàssics de tota la vida. En trobareu una bona pila a l’apartat de Contes populars i tradicionals:

-. Collodi, Carlo. Pinotxo. Barcelona : Printing Súria, 2001. I* Col

-. El Flautista de Hamelín. Súria : Printing, 2001. I* Fla

-. Grimm, Jacob : Grimm, Wilhelm. Blancaneu i els set nans. Barcelona : Printing Súria, 2001. I* Gri

-. En Patufet. Súria : Printing, 2001. I* Pat

-. Perrault, Charles. El Gat amb botes. Súria : Printing, 2001. I* Per

-. La Rateta que escombrava l’escaleta. Súria : Printing, 2001. I* Rat

-. Els Tres Porquets. Súria : Printing, 2001. I* Tre

Contes per aprendre anglès:

Una bona manera d’aprendre idiomes és acostar els nens als contes clàssics que ja coneixen però amb els textos en anglès. D’aquesta manera es familiaritzaran amb l’idioma de manera amena i divertida i a més a més amb els dibuixos de la Pilarín Bayés, que tan els agraden.

-. Cinderella. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Cin

-. The Conceited Little Mouse. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Con

-. The Little Pea. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Lit

-. The Little Tin Soldier. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Lit

-. Perrault, Charles. Sleeping beauty. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Per

-. The Pied Piper of Hamlin. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Pie

-. Pinocchio. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Pin

-. Puss in Boots. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Pus

-. Snow White and the Seven Dwarfs. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Sno

-. The Three little pigs. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Thr

-. The Ugly Duckling. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Ugl

-. The Wolf and the seven Kid Goats. Barcelona : Printing Súria, 2001. IE Wol

I** (Contes de 7 a 10 anys):

Els llibres de la Gata Marga estan pensats per donar a conèixer als infants els barris de Barcelona i els llocs més carismàtics de la ciutat a través de les aventures dels seus protagonistes. A la biblioteca trobareu:

-. Parera, Núria. La Gata Marga i el misteri del cargol. Una aventura pel Barri Gòtic. Barcelona : Alrevés, 2011. I** Par

-. Parera, Núria. La Gata Marga a Sant Medir. Una aventura a la Vila de Gràcia. Barcelona : Alrevés, 2011.     I** Par

També trobareu les edicions actualitzades dels llibres de Sebastià Sorribas i il·lustrats per la Pilarín. Des dels anys 80, quan es van fer les primeres edicions han acompanyat els lectors infantils de diverses generacions i s’han convertit en un referent que avui en dia encara és vigent:

-. Sorribas, Sebastià. El Festival del barri d’en Pitus. Barcelona : La Galera, 2002.            I** Sor

-. Sorribas, Sebastià. El Zoo d’en Pitus. Barcelona : La Galera, 2009. I** Sor

-. Sorribas, Sebastià. Viatge al país dels lacets. Barcelona : La Galera, 2009. I** Sor

Llibres de coneixements

La col·lecció Petita història de l’Editorial Mediterrània amb més de 200 títols ha acostat els més petits a la vida de personatges, la història de ciutats, entitats i fins i tot l’origen d’objectes i el seu ús. Fa més de 20 anys que s’editen i els textos, acompanyats per les detallades il·lustracions de la Pilarín Bayés, són d’allò més didàctics. Els últims que han arribat a la biblioteca són:

-. Margarit i Torras, Meritxell. Petita història de l’estadística. Barcelona : Mediterrània, 2007. I311 Mar

-. Petita història dels àrids. Barcelona : Mediterrània, 2006. I622.3 Pet

-. Ávila Granados, Jesús. Petita història de l’oli d’oliva. Barcelona : Mediterrània, 2006.  I664 Avi

I a més a més:

-. Penadès, Sandra. Les Postres del petit xef. Barcelona : Comte d’Aure, 2005.            I641 Pen

-. Contes de l’Univers. Sisè premi Pilarín Bayés de contes escrits per nens i nenes Premi Pilarín Bayés de Contes Escrits per Nens i Nenes. Barcelona : Mediterrània, 2009.          IN 833 Pre

Cada any des de 2004 l’Editorial Mediterrània convoca el Premi Pilarín Bayés de contes escrits per nens i nenes. Hi ha tres categories segons les edats i els contes guanyadors es publiquen en un llibre il·lustrat per la Pilarín. Cada any es tria un tema diferent: La Mediterrània, l’alimentació, la música, etc.

-. Bayés, Pilarín. La Rambla. Barcelona : Marge Books, 2006.  I91(46.71Bar) Bay

Un pensament sobre “Pilarín Bayés: la il·lustració com a forma de vida

  1. Retroenllaç: CONVERSEM AMB LA PILARÍN BAYÉS | En Portada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s